BİZİ TAKİP EDİN
12 KASIM 2015 / 09:18

7. ITEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali

Şehir ve Sınırlar Ana Temalı İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin 7.sine dair program detaylarını, etkinlik açıklamalarını ve konuk yazar bilgilerinia şağıdaki tanıtım metninde bulabilirsiniz.
 

TÜRKİYE’NİN İLK ULUSLARARASI
EDEBİYAT FESTİVALİ 7. KEZ ŞEHRE GELİYOR!

 
6 yılda 47 ülkeden 400’den fazla yazarı konuk eden Türk edebiyatının yurtdışına açılan kapısı İTEF’in bu yılki teması
“Şehir ve Sınırlar”

 
Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olan İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin yedincisi Garanti Bankası'nın ana sponsorluğunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü'nün desteğiyle
4-8 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.
 
İTEF 2015 - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nde Türkiye’nin sevilen ve çok okunan 30’dan fazla yazarı edebiyatseverlerle buluşacak.


FESTİVALDE HANGİ ETKİNLİKLERE GİTSEK? 


Hayatta kalmanın yarattığı suçluluk duygusu edebiyat aracılığıyla aşılabilir mi? 
 

Geride kalanlar, kendilerinden acıyla koparılanların yarım kalmış sözlerini tamamlayabilir mi? 4 Mayıs İBB Atatürk Kitaplığı'ndaSema Kaygusuz toplumsal hafızamızın edebiyattaki izlerini “Konuşulamayanın Sınırındaki Edebiyat” başlığı altında takip ediyor.
 

Gerçekliğin Sınırları: Tarihsel Kurgu Üzerine

“Sen Bir Başka Gittin” isimli tarihsel-kurgu kitabıyla dikkat çekenLiz Behmoaras, geçmişin yorumlayıcısı olarak 4 Mayıs'ta İBB Atatürk Kitaplığı'nda dinleyicilerle tarihsel geçtiği aşamaları konuşuyor.
 
“Karışık Kaset” kitabının sevilen yazarı Uygar Şirin festivalde

Beyaz perdeye uyarlanan ve çok ses getiren senaryo, roman ve sinema yazılarıyla tanınan Uygar Şirin 4 Mayıs günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda “Yakınlıklar: İnsan İlişkilerinin Köklerine Bakış” başlıklı konuşmada edebiyatseverlerle buluşuyor.
 
İTEF 2015 FABİSAD Etkinlikleri Festival Boyunca KargART'da
 
Şehir Fantazyası: Şehrin Fantastik Sınırları

"Güneş Hırsızları" kitabıyla dikkat çeken Doğu Yücel, "Anadolu Korku Öyküleri" isimli öykü seçkisinde yer almış  Galip Dursun, "Ecel" isimli son romanında bir şehir fantazyası örneğini okuyucusuyla paylaşan Funda Özlem Şeran 4 Mayıs'ta KargART'ta bir araya geliyor.
 
Miyazaki Kısaları İTEF'te tartışılıyor 

Usta manga ve anime sanatçısı Miyazaki'nin kısa filmleri, emekli olduğu bu yıl, İTEF kapsamında sanatçıya bir saygı duruşu olarak izleyicilerle buluşuyor. 4 Mayıs'ta KargART'ta gerçekleşecek “Miyazaki: Mit ve Modern Arasında” başlıklı söyleşide Miyazaki filmlerinden kısa bölümler izlenmesinin  ardından FABİSAD üyesiMerve Çay, bizi Miyazaki filmlerinin izinde bir sohbete davet ediyor.
 
 “Zihnin Sınırları: Delilik Üzerine” bir söyleşi  

“Deli Kadın Hikâyeleri” kitabının ve kendine özgü karakterlerin usta yazarı Mine Söğüt, 5 Mayıs Salı günü, İBB Atatürk Kitaplığı'nda inandığımız olguları sorgulayacağımız söyleşide edebiyatseverlerle buluşuyor.
 
Öteki'nin Gözünden Sınırlar : Hatice Meryem ile kimlikler üzerine 

5 Mayıs Salı günü, kadın ile erkek kimliği arasındaki ilişkiye odaklanan yazar Hatice Meryem kimliğin ‘üçüncü alanın’ varlığı ve boyutlarını İBB Atatürk Kitaplığı'nda tartışmaya açıyor.
 
Büyük Kasaba Küçük Şehir: Taşra Üzerine

"Küçük kasaba zihniyeti" kozmopolitlikten bunalmak yerine yeni gettolaşma formu haline mi geldi? "Edebiyatın Taşradan Manifestosu" kitabını derleyen editör/ akademisyen Mesut Varlık, “Yozgat Blues” ve “Uzak İhtimal” filminin senaristi, yazar Tarık Tufan 5 Mayıs Salı günü, Sismanoglio Megora’da taşranın sınırlarını konuşmak için bir araya geliyor.
 
Aydaki Adam Tanpınar 

Usta yazar Nazlı Eray 6 Mayıs Çarşamba günü Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde, son romanı Aydaki Adam'dan yola çıkarak Tanpınar’ın hem Türk Edebiyatı’nda hem de yazarların kendi yaşamındaki öneminden söz etmek için edebiyatseverlerle bir araya geliyor.
 
Adam Öldürmenin Yalın Sanatı: Suç Yazını

Adam öldürmenin yalın sanatı 21. yüzyıl ile imtihanını verebildi mi? Bu sorunun cevabını aramak üzere 6 Mayıs Çarşamba günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda “Katilin Şeyi” kitabıyla Türk edebiyatında kendine has bir yer edinen Algan Sezgintüredi festivale konuk oluyor.
 
Polisiye edebiyatın usta kalemlerinden Celil Oker ile suç yazını üzerine 

Polisiye edebiyat kurgusunun incelikleri nelerdir? Polisiye türü ile diğer kurgu kitapların arasında bir sınır var mı? Varsa bu sınırın betimlenmesi mümkün mü? Türk Edebiyatının çok okunan polisiye yazarı Celil Oker, 6 Mayıs günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda polisiye edebiyata gösterilen ilginin yansımalarını konuşmak için edebiyatseverlerle bir araya geliyor.
 
İktidarsız Kimlikler ve Edebiyat 

Siyasette kimlik politikaları ile edebiyatta kimlik politikaları birbirinden ayrı düşünülebilir mi? “Kusursuz Gezinti” kitabıyla bizi iktidar üzerine düşünmeye davet eden Yiğit Bener, 6 Mayıs günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda edebiyatın, siyasi, toplumsal veya bireylerarası iktidar ile ilişkilerinde sancı çeken kimlikleri masaya yatırıyor.
 
“Sınırda Öl(dürül)mek: Sabahattin Ali”

Sevengül Sönmez  6 Mayıs Çarşamba günü, KargArt’ta  bizi, korku sınırının daraldığı 1940'lar Türkiyesi'ne doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
 
Gotik Edebiyat: Sınır Harbi

6 Mayıs Çarşamba günü, KargArt’ta şehrin tekinsizliğini  “Doğa Tarihi” adlı kitabında bir kadının gözünden anlatan yazar Hakan Bıçakcı ve gotik - fantastik edebiyat üzerine çalışmaları bulunan yazar Yankı Enki, gotik edebiyatta sınırların ufkunu konuşmak için bir araya geliyor.
 
Hakan Günday ile Tabu Üzerine 

Edebiyatın tabulara meydan okuması mümkün müdür? "Daha", "Az" gibi kült kitapların yazarı Hakan Günday, 6 Mayıs Çarşamba günü, Sismanoglio Megaro’da“Toplumun Kıyısında: Tabu ve Şiddet” etkinliğinde tabu ve toplum arasındaki ilişkisellik hakkında söz söylemek için okuyucularıyla bir araya geliyor.
 
Edebiyat Dergiciliği Laboratuvarı Takipçilerini Bekliyor 

Son dönemde edebiyat dergisi sahnesindeki hareketlenmeyle, sosyal medyadaki dergi ile okur arasındaki ilişkinin uğradığı dönüşüm nasıl yorumlanmalı? Edebiyat dergileri “nitelikli yeni yazarlar yetiştirme” fonksiyonunu yitirmeye mi başladı? Edebiyat dergiciliğinde sansür nasıl bir sınır olarak ortaya çıkıyor?  Türkiye'de sevilen ve okunan edebiyat dergileri genel yayın yönetmenleri ve editörleriyle  7 Mayıs Perşembe günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda okurlarıyla buluşmak ve söyleşmek için bir araya geliyor.
 
İhsan Fazlıoğlu ile Anlam Dünyasının Sınırlarında Bir Yolculuk

Maddenin mânâyla mekânın değerle girdiği belirleyici ve sınırlayıcı karşılıklı ilişki şehir denilen mekânda ve o mekânın içinde yer alan tüm inşalarda sınırlar ve alt sınırlar yaratır 8 Mayıs Cuma günü“İçeriden "Sınır" Çizmek: Bir kültürün "Anlam-Değer" Uzayının Cisimleşmesi Olarak Şehir” söyleşisinde İhsan Fazlıoğlu "Şehir ve Sınırlar"ın anlamını edebiyatseverlerle paylaşıyor.
 
Dilin Sınırlarında Edebiyat 

7 Mayıs Perşembe günü KargArt’ta gerçekleşecek “Dilin Sınırlarına Çetin Bir Seyahat” etkinliğinde "Haw" romanıyla büyük beğeni toplayan, “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nün sahibi Kemal Varol, “Spinoza’nın Günlüğü”kitabıyla dikkat çeken Şener Özmen ve ikinci şiir kitabı “Sokağın Zoru”nu okuyucuyla buluşturan Mehmet Said Aydın hem sahici sınırları hem de sınırın mecazını tartışmak için bir araya geliyor.
 
Çizgi Roman Meraklıları festivalde buluşuyor 

7 Mayıs Perşembe günü, KargArt’ta "Çizgi Roman ve Sınırlar" adlı bu çizgili söyleşide çizgi romanın tarihinden, Dünya'daki ve Türkiye'deki konumundan, globalleşen dünyada çizgi romanın yerinden bahsedilecek. Etkinliğe mizah dergilerinde çizgi roman yapan isimlerden Suat Gönülay ve Kenan Yarar, son yıllardaki en göze çarpan çizgi roman kahramanını yaratan Devrim Kunter ve Boğaziçi Üniversitesi'nde çizgi roman teorisi üzerine ders verenMehmet Emin Adanalı konuşmacı olarak katılacaklar.
 
Ekonomik Kriz ve Edebiyat İlişkisi 

Yoksullaşan ya da alt sınıfların edebi olarak odak noktası veya yazılmayı bekleyen hikayeler var mıdır? 7 Mayıs Perşembe günü Sismanoglio Megaro’da“Yoksullaşma Öyküleri: Ekonomik Kriz Edebiyatı Nasıl Etkiledi?” başlık söyleşide “Ateşe Atılmış Bir Çiçek” kitabıyla Türk Edebiyatı’nın ustalarını selamlayan, “Soluk Bir An” kitabında okuyucuyu geleceğe dair buhranlarıyla boğuşan bir karakterle buluşturan Behçet Çelik okuyucularıyla buluşuyor.
 
Tuna Kiremitçi Son Romanıyla İTEF'te 

Tuna Kiremitçi yeni yayımlanan ve dikkat çeken kitabı “Uçan Halıların Ayrodinamik Sorunları” kapsamında Ahmet Mümtaz Taylan’la 7 Mayıs Perşembe günü Sismanoglio Megaro’da edebiyat, kültür ve sınırlar üzerine keyifli bir söyleşi ile edebiyatseverlerle buluşacak.
 
Nü Peride'nin ödüllü yazarı Hakan Akdoğan edebiyatta mahrumiyeti tartışıyor

Mahrumiyetin yol açtığı bu boşluk edebiyat aracılığıyla bir yaratım sürecine dönüşebilir mi? Edebiyat birey ile toplumun barışma alanı olma fonksiyonunu üstlenebilir mi? “Nü Peride”, “Karanlıkta Bir Ninni - Struma” ve “Varlık ve Piçlik” isimli kitaplarıyla Türk Edebiyatı’nda kendine has bir yere sahip olan Hakan Akdoğan, 8 Mayıs Cuma günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda “Yoksunluğun Yaratıcı Gücünün Sınırları” söyleşisinde toplumun dışına itilmiş karakterlerin edebiyattaki yerini konuşacak.
 
Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu'nun Gözünden Romanlarda Karakter Bulan Şehirler

Kimi zaman bir kitap bizi yepyeni bir şehre davet eder. Edebiyatta kendine yer bulan şehirlerin karakterinden söz etmek mümkün mü? Şehrin karakteri ve kültür arasındaki ilişkinin sınırları nelerdir? 8 Mayıs Cuma günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda yazar Mehmet Mollaosmanoğlu ve Sayım Çınar kendilerini etkileyen romanlarda ve kendi eserlerindeki şehirlerin karakterlerini okuyucuyla paylaşıyor.
 
Edebiyatın Bize Fısıldadıkları: Romanın ve Müziğin Sınırlarına Davet

Edebiyat dünyasının başarılı ismi Cem Erciyes ve “Çellocu” kitabının yazarı,“Gırnatacı” kitabıyla Everest Yayınları İlk Roman Ödülü'nün sahibi olan Ercüment Cengiz, 8 Mayıs Cuma günü İBB Atatürk Kitaplığı'nda Tanpınar’ın romanlarıyla Tanpınar’ın müziğe olan ilgisini arasındaki ilişkiyi konuşmak için bir araya geliyor.
 

İTEF'İ SOSYAL MEDYADA DA TAKİP EDEBİLİRSİNİZ


Festival yazarları ve festival programıyla ilgili bilgileri İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali resmi internet sayfası www.itef.com.tr, facebook sayfası ve twitter hesabımız @itef_istanbul'dan takip edebilirsiniz.

Ayrıca festivalle ilgili bilgilere festivalin dijital medya partnerleri Artful Living ve K24, Medya Sokağı ve YELP aracılığıyla ulaşabilirsiniz.