Yayıncılık sektörünün önde gelen isimlerinden Timaş Yayınları’nın yayımlamış olduğu ‘Paytak Penguenler’ isimli kitaba dair bazı basın organlarında çıkan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki hususları kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.
Öncelikle, Paytak Penguenler isimli eserin orijinal dilinden eksiksiz bir şekilde ve aynı görsellerle Türkçe’ye çevrildiği dolayısıyla 12 Mart Salı tarihli haber metninin herhangi bir gerçeklik zemini olmadığı ortaya çıkmıştır.
Bahsi geçen yalan haber, haberi yapan gazetecinin araştırma ve çapraz kontrol sorumluluklarını yerine getirmeden; iyimser bir bakış açısıyla, haber kaynağının ifadelerinin doğruluğunu teyit etmeyen bir tembellik ve cehaletin ya da daha kötüsü art niyetli bir asparagaras ve yalan haber üretme çabasının endişe verici neticesidir.
Haberin metninde ve başlığında yer alan “Penguene Bile Başörtüsü Takmak” söyleminin, okuru “yok artık!” dedirtmeye yönlendirme ve popüler deyişiyle “mahalle baskısına” bir gönderme yaparak siyasal rövanş alma maksadını taşıdığı gözükmektedir. Bu, düpedüz siyasal emeller için gerçeğin saptırılmasıdır.
Birilerinin kendi bedenleri üzerindeki düşünce ve inançlarından kaynaklanan tasarruflarını bu şekilde bir haber üreterek ortaya sürmek; hem yaygın inanç uygulamalarını ötekileştirerek, o inanca sahip olan ve yaşantısını inançlarına göre dizayn eden insanlara bir saygısızlık, hem de hiçbir gerçekliği olmayan bu haberi sunuş şekliyle Timaş Yayınları üzerinden o insanları hedef göstermek ve suni bir çatışma ortamı yaratmak olarak değerlendirilmelidir.
2006 yılında Damla Yayınevi de benzer bir kasıtlı haberle itham edilmiş ve o haberlerin de asılsız olduğu sonradan kamuoyunca takdir edilmişti. 12 Mart günü ortaya atılan bu yeni haber, hafızalarımızdan silmek istediğimiz siyasi ve sosyal baskıları yeniden akıllara getirmiştir.
Gelişmeleri kaygıyla takip ediyor, ne basın etiği ne de hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bu haberle ilgili gerekli düzeltme ve düzenlemelerin acilen yapılması mecburiyetini kamuoyunun takdirine sunuyoruz.
BASIN YAYIN BİRLİĞİ