BİZİ TAKİP EDİN
22 AĞUSTOS 2015 / 11:48

Bologna Kitap Fuarı 2014'ün Ardından

Dünya yayıncılığı keskin dönemeçlerden geçerken, bu yılki Bologna Çocuk Kitapları bu değişimi ve sektörün yönelimlerini gözlemlemek için oldukça iyi bir imkan sunuyordu. Özellikle çocuk ve gençlik kitaplarına yoğunlaşan fuarın ayrıca bir de lisanslama fuarı bölümü bulunuyor. Bildiğimiz bilmediğimiz pek çok karakter lisanslanmak için bekliyor. Lisans karakterleri arasında Disney vb büyük şirketlerin karakterleri ön plana çıkıyorlar. Küçük bir şirketin gerçekten başarılı bir karakter oluşturması gerçekten zor gözüküyor. Öyle ki büyük şirketler bazen film daha yayınlanmadan kitabından, oyuncağından, tişörtüne kadar bir dizi lisansları satıyorlar. Dijital çağın yeni teblet ve cep telefonu oyunlarının karakterleri yeni bir soluk getirmişe benziyorlar. Gelecekte bu etki daha da fazla hissedilebilir. Dünya’nın dört bir yanından yayıncıları ve yeni kitapları görmek sektörün sanılanın aksine pek de hız kesmediğinin bir göstergesiydi.

Bologna Ödülleri
Bu yıl kitap ödüllerinin yanı sıra dijital kitaplara da ödüller verildi. Portekiz Catarina Sobral yılın çocuk kitapları ressamı seçildi. Kitap ödülleri de Kanada’dan “Le Noël de Marguerite”, Polonya’dan “Majn Alef Bejs”, Kolombiya’dan “La chica de polvo” ve Norveç’den “Halens Historie” adlı kitaplara verildi.
Türk yayıncılar da fuarın internet sitesinden 2015 için başvurularını yapabilirler. Başvurular yıl sonuna kadar kabul ediliyor ve fuar zamanı bir törenle kazananlar açıklanıyor. Her dalda mansiyon ödülleri de veriliyor.

Türkiye Standı
Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Basın Yayın Birliği ve Yayıncılar Birliği işbirliği ile fuarda bir ülke standı oluşturuldu. Ülke Standında Türkiye’den gönderilen çocuk kitapları sergilendi, başvuran on yayıncıya da küçük raflar verildi. Stand kitap sergisinin yanı sıra görüşme merkezi olarak da kullanılıyor. Yayıncılar, Bakanlık ve Dernek yetkilileri görüşmelerini stantta oluşturulan görüşme masalarında gerçekleştiriyorlar.

Milano’da Kütüphanecilik
Standımızı ziyaret eden Milano Kütüphaneler Müdürü Aldo Pirola ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphanler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede Türkiye’deki kütüphane ve derleme durumu hakkında bilgi verildi aynı zamanda Milano’daki durum hakkında ilginç bilgiler alındı. Milano’da son kurulan kütüphane sadece 3 yaşında. Bu Milano gibi eski bir şehirde bile halen yeni kütüphanelerin kurulmaya devam ettiğini gösteriyor.  Milano’da sadece dijital kitap sunan dijital kütüphaneler yok ancak klasik kütüphanelerin bir kısmında e-kitap sunulmaya başlanmış. Sayın Pirola’ya İtalya’da hayatın içinde kalmayı başarmış olan kütüphaneleri nasıl başarıya ulaştırdıklarını sorduk. Kütüphaneler bir festival, fuar veya benzeri bir olayda şehrin insanlarına ayak uydurarak geç saatlere kadar açık bırakılıyor. Örneğin normalde 6 da kapanan bir halk kütüphanesi şehirdeki kitap fuarı boyunca 9 da kapanabiliyor. Ekstra saatlerde belki araştırmanıza yardımcı olacak deneyimli kütüphaneciler bulunmayabilir ama kütüphane aynı zamanda bir çalışma merkezi olarak da kullanıldığı için bu çabayı tebrik etmek lazım. Sayın Pirola, Sayın Turşucu’nun Milano’daki bir kütüphanede bir Türk kitapları köşesi teklifini de kabul etti. Yakın gelecekte gerçekleştirilecek olan mini kütüphane ile Türk kitapları İtalya’da daha yakından tanınacak.

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı

24-27 Mart 2014

Mustafa Doğru

Basın Yayın Birliği Başkan Yardımcısı