BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 21 ŞUBAT 2020 / 09:38

CUMHURBAŞKANLIĞI MİLLET KÜTÜPHANESİ AÇILDI

TÜRKİYENİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ OLAN MİLLET KÜTÜPHANESİ FAALİYETE GEÇTİ


Basın Yayın Birliği Başkanı Emrah Kısakürek, TBYM Başkanı Mustafa Doğru ve YAYFED Başkanı Münir Üstün'ün de aralarında bulunduğu 2.000 davetlinin katıldığı törenle Millet Kütüphanesi 20 Şubat 2020 Perşembe günü açıldı.

“Anadolunun kültür ve medeniyet mirasını köklerimizden gelen bilgi ve hikmetle yarınlara aktarmaya hazırız” mottosuyla açılışı yapılan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifadesiyle “İstanbul’u dahi kıskandıracak bir kütüphane oldu.”
Amerikan kongre kütüphanesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi ve Rusya Devlet Kütüphanesi gibi dünyanın sayılı büyük kütüphaneleri arasında yerini alan,
Teknolojinin en gelişmiş imkanlarıyla donatılan, ülkemizin en büyük kütüphanesi açıldı.
Selçuklu, Osmanlı ve Modern mimari çizgilerini taşıyan armonisiyle tasarlanan yapıda
4 Milyon Basılı Kitap,  120 Milyon Elektronik yayın ile 550 Bin e-kitap ve  Nadir Koleksiyonlar bulunuyor.
Kültür hafızamızı koruma ve yüceltme bilinciyle inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi aziz milletimize hayırlı olsun.
 
Millet Kütüphanesindeki 16 sütun ne anlama geliyor!
Tarihteki 16 Türk Devletini temsilen 16 sütunun bulunduğu Cihannüma Salonu, 3 bin 500 metrekare alanda, 224 kişilik oturma kapasitesi ve yaklaşık 200 bin kitaptan oluşan koleksiyona sahip.
Salonun kubbesinde, Alak Suresi'nin "O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir" şeklindeki 4 ve 5. ayetlerinin meali yazıldı.

 
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılışı 2 bin davetlinin katılımıyla yapıldı. İşte dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri olmaya aday gösterilen Millet Kütüphanesi'nin özellikleri:
Kütüphanede, 100 ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap, 120 milyon makale ve rapor, 201 kilometrelik raflarda yer alıyor.
5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi, davet kabul alanları, 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eğitim sınıfları ile özel grup çalışma ve film izleme alanları bulunuyor.
Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olma özelliği dışında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin hem koleksiyon hem de hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmesi bekleniyor.
Kütüphane hizmetlerinin yanı sıra yaşam boyu eğitim merkezi olması da hedeflenen kütüphanede, çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik yapay zeka, siber güvenlik, artırılmış gerçeklik, kodlama gibi kurslar ve eğitim faaliyetleri de düzenlenecek.

Kütüphanenin kitap bağışçıları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci-yazar Mehmed Şevket Eygi, edebiyat araştırmacısı ve tarihçi Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bestekar ve ud virtüözü Cinuçen Tanrıkorur, sanat tarihi araştırmacısı Mustafa Kamil Dürüst, şair ve yazar Mustafa Şerif Onaran, yönetmen Muhsin Mete, gazeteci Ahmet Günel Elgin, eski AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan, yayınevi sahipleri Saman-Hatice Helvacıoğlu, araştırmacı yazar Şefik Can, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, yazar Cemil Meriç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve edebiyatçı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel'in yanı sıra çok sayıda vatandaş da bulunuyor.
ETİKETLER : MİLLET KÜTÜPHANESİ